Formulari de cerca

Esteu aquí

Museu Arqueològic

Història

La història del Museu és relativament breu i recent. Va ser inaugurat la primavera de l'any 1999 com una Col·lecció Museogràfica, acollint-se a la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, aprovada per les Corts Valencianes en 1998. Des de llavors ha funcionat ininterrompudament sent visitat per centenars de persones. Des de febrer de 2011 la Col·lecció Museogràfica passà a convertir-se en Museu Arqueològic Municipal que fou inagurat per la entonçes consellera de cultura Trini Miró. Les seues instal·lacions es localitzen en el carrer Major,35, seu de l'antic Ajuntament de Moncada des de principis del segle XX fins a l'any 1997 que es trasllada al palau dels comtes de Rótova, edifici de finals del segle XVIII localitzat en el  Ravalet.

Exposició permanent 

 En el museu podem trobar una Exposició Permanent d'objectes de gran valor històric dividits en diferents seccions: Prehistòria, món Iber, Època Romana i Època Medieval-Moderna.   Pel que fa al fons del Museu, una xicoteta part procedix del desaparegut Museu Etnogràfic de Moncada, el qual va estar en funcionamento des de finals dels anys 70 a mitjan anys 80.   La major part del fons que s'exposa en l'actualitat, són donacions particulars. L'interés de l'Ajuntament de Moncada ha propiciat que en els últims anys haja augmentat la valoració del patrimoni local i ha servit per a fomentar la seua posada en valor.   

Servicis 

En l'actualitat el Museu oferix diversos Servicis: Assessorament tècnic en el desenrotllament urbanístic del municipi, tenint en compte el patrimoni cultural, especialment l'arqueològic.   El Museu oferix un servici de visites guiades a les instal·lacions museogràfiques i a alguns jaciments arqueològics del municipi i comarca. Estes visites guiades es duen a terme amb grups, sempre de forma gratuïta: col·legis i instituts, col·lectius ciutadans, grups turístics, etc.   

Laboratori 

Des de la creació del M.A.M.M. es va entendre que les seues instal·lacions serien la infrastructura bàsica que es necessitava per a tirar endavant projectes seriosos de posada en valor i difusió del patrimoni moncadense. Esta manera, a més de les dos sales d'exposició permanent, el Museu compta amb un despatx i sala de reunions, un xicotet magatzem i un ampli Laboratori en què es treballa al llarg de l'any en l'inventari dels materials que es recuperen en les intervencions que s'efectuen dins de l'acabe municipal.     

Projectes 

 La gran preocupació i interés de l'Ajuntament de Moncada en la conservació i posada en valor del patrimoni cultural local i comarcal, ha fet que el M.A.M.M. S'ha convertit en  l'instrument perfecte per portar a cap diversos Projectes, alguns de els cuals ya estan en procés. Desde l'any 2002, l'Ajuntament de Moncada a través del M.A.M.M. En colaboració amb el Departament de Prehistória y Arqueología de la Universitat de Valencia, se estan realizando excavaciones arqueológicas en el yacimiento ibérico de El Tos Pelat; también se estan realizando intervenciones urbanas dentro del centro antiguo de la ciudad de Moncada con resultados de gran transcendencia al haberse documentado una xicoteta part de l'alqueria islàmica (s. XI-XIII), per ara els nivells més antics de l'urbanisme moncadí.       

Altres projectes de recuperació patrimonial són l'excavació i posada en valor de les viles romanes dels Paretetes dels Moros i El Pouatxo, les Pedreres d'El Tòs Pelat i Els Vinyetes. També l'Ajuntament de Moncada a través del seu Museu i Servici d'Arqueologia, està estudiant la futura museización de la Paret del Patriarca (element patrimonial perfectament integrat en una de les zones verdes del polígon industrial Moncada III). Finalment el M.A.M.M. estudia un nou projecte museogràfic que permeta l'ampliació de les seues instal·lacions museogràfiques.   Teballem perquè en un futur pròxim tot el material arqueològic recuperat en les intervencions passen a formar part de l'exposició permanent del nostre Museu.

 

Visites Guiades
 
Site developed with Drupal