Formulari de cerca

Esteu aquí

Dos reportages videogràfics sobre la fàbrica de la seda de Garín

Seguim rescatant materials descatalogats, de vegades fets amb tanta cura com estos dos vídeos sobre la fàbrica de la seda de Garín que reproduïm a continuació. No són els únics reportatges que hem trobat sobre el tema, però sí que són clarament els més interessants (en recordem un altre fet per El Mundo TV, i un darrer, més breu i menys interessant, de l’extinta Canal 9).

Sobre els dos vídeos que adjuntem, un i altre són joies del nostre patrimoni que mereixen estar accessibles per a moncaderes i moncaders i per a tota persona interessada.

Museu de la Seda de Moncada

D’una banda es tracta de la producció Museu de la Seda de Moncada, un document videogràfic de molta qualitat, de només 6:52 minuts, en què Arabella León, aleshores conservadora del Museu de la Seda, i Elena Ribes, gerent de Garín S.A. 1820, fan una introducció històrica a la família Garín i al comerç de la seda des de Moncada, un repàs al procés de fabricació i una explicació del que havia de ser el Museu de la Seda. El vídeo inclou també intervencions de Filomena Bondia Lluch, antiga treballadora, i Rafa Martínez, treballador, “mestre tintorer” i encarregat de fabricació.

Es va realitzar per a mostrar-lo en la Feria Internacional de Turismo (FITUR) a Madrid, cap a 2014. Els crèdits són els següents:

(c) Museu de la Seda de Moncada, Ajuntament de Moncada.

Una producció de Trellat Media

Direcció: José Molins

Dtor. de fotografia: Rubén Amores

Motion Graphics: JM

Agraïments a Xavier Molins

Músiques:

Songs: “Going Higher”, “Sweet”, “Acoustic Breeze”. Composed and performed by Bensound.

Songs: “Carefree”, “Pamgaea”, “Son of a Rocket”. Composed by Kevin MacLeod (incompetech.com). Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0. http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

 

El teixit dels espolins de seda

En segon lloc tenim el DVD documental, El teixit dels espolins de seda, un relat detallat de tot el procés de producció, possiblement realitzat a meitat dels anys 90, amb versions en castellà, valencià i anglés (ací només reproduïm la versió valenciana). Este és un poquet més llarg: són 25:48 minuts, la segona meitat dels quals es dedica a ensenyar-nos mostres dels fabulosos teixits.

El document està estructurat en els apartats següents:

1.- El tintat artesanal

2.- El “encanyissat” de la seda

3.- L’ordit de la seda

4.- El lligat de l’ordit

5.- El “canillado”

6.- El teixit dels espolins

I finalment Mostres de teixit i cartes tècniques per al picat del cartonatge.

Participen en el vídeo, per ordre d’aparició, el mestre artesà tintorer Rafael Martínez Benito, l’encañadora i urdidora Rosario San Gaspar Albert, el lligador manual Vicente Simó Navarro, la canillera Filomena Bondía Lluch, i les teixidores Amparo Pascual Caballer, Ma. Carmen Zamora Casaña i Prudencio Pina Peña.

Els crèdits són els següents:

100x100 imagen.com. Creaciones Audiovisuales. 

Càmera: Agustí Laurado Fortuny

Narració: Elisa Marco

Selecció musical de Rosa Garín (Rosa Mª Martín)

Bibliografia: Seda, oro i plata en Valencia. Garín 258 años, por Mª Victoria Vicente Conesa.

Garín 1820 www.garin1820.com

 

 

 

 
Site developed with Drupal