Formulari de cerca

Esteu aquí

Testimonis pels 75 anys de la Declaració de ciutat: "Moncada per a tots"

“Queriendo dar prueba de mi Real aprecio a la villa de Moncada, vengo en concederle el título de Ciudad”. Dado en palacio a 7 de febrero de 1928. S.M. Alfonso XIII.

Efectivament, un dimarts 7 de febrer de 1928, el rei Alfonso XIII va donar el títol de Ciutat a la vila de Moncada. 75 anys després es va celebrar l’aniversari d’aquell títol amb un gran nombre d’activitats d’altíssim nivell. Entre altres es va realitzar el vídeo que oferim ací baix: Moncada per a tots, una producció d’AURIBA per a l’Ajuntament de Moncada, que incloïa fotografies antigues i testimonis de persones majors que donaven molt de dinamisme als seus 14’36” de durada.

El document fa ús de la memòria oral de 14 veïnes i veïns de Moncada: Vicent March, Juan Gramuntell, Enrique Antoni, Fina Palanca, José Carmelo Ferrer, Pilar Granell, Vicent Alfonso, Santiago Adán, Alejandro Hernán, Mariluz Volado, Rosa Borja, Cándida Belenguer, Concha Molins i Carmen Pozo, que parlen de qüestions com l’urbanisme, l’ensenyament, l’agricultura, la fàbrica de seda de Garín, la pirotècnia, l’oci i la vida social, el joc de la pilota, la guerra civil i la postguerra, la fundació de Sant Isidre de Benagéber, Masies i les urbanitzacions, la immigració, els barris, el mercat, l’aigua, la democràcia, la dona, els canvis en la indústria i l’agricultura, etc. 75 anys de desenvolupament de la vila de Moncada cap a una ciutat moderna i oberta.

Es tracta d’una producció videogràfica que ja ha esdevingut històrica, per la presència de veïnes i veïns tristament desapareguts, que van ser testimonis de tota una altra civilització, aquella que ens ha dut on estem.

 

 
Site developed with Drupal