Formulari de cerca

Esteu aquí

Investigació
La “Universidad Agrícola de Moncada”
o cuando la historia se revela ante nuestros ojos

Presentem el text d’Arturo Xerri Juan «La “Universidad Agrícola de Moncada”, o cuando la historia se revela ante nuestros ojos», una història sorprenent de fets ocorreguts a Moncada en el temps de la Guerra Civil. Es tracta d’una Universitat Agrícola, un centre de formació professional per a joves llauradors perquè pogueren gestionar les finques col·lectivitzades per la CNT-FAI. Este centre formatiu estava ubicat a l’anomenada Masia de Moròder, on els joves estarien interns, en un model d’aprenentatge i de qualitat de vida inèdit per als llauradors en aquells moments. 

Sobre esta qüestió, a més d'algunes referènciese acadèmiques, només existia un xicotet reportatge publicat en 2017 per Violeta Peraita al Levante-EMV, titulat «La Universidad Agrícola que nació en la guerra», que aporta algunes dades més.

Arturo Xerri contextualitza la Universitat Agrícola, explica la seua ubicació, fa una proposta d’actuació per assegurar la conservació de l’espai i de la memòria, i finalment, com és habitual, ens regala un reportatge fotogràfic de moltíssim interès.

A continuació teniu el text d'Arturo Xerri en format PDF.

La “Universidad Agrícola de Moncada.pdf

El propi autor ens ha indicat l’existència d’un reportatge cinematogràfic de l’època que mostra com es vivia i es produïa l’ensenyament, en la teoria i en la pràctica, en este tipus d’institucions: «El Instituto Regional Agropecuario» (1936), gravat en un Institut de la zona centre.

Arturo aporta també el preciós discurs inaugural del curs, en setembre de 1938. Poc més duraria l’experiència, de fet segurament no acabarien el seu període lectiu.

Discurso inaugural curso sep 1938.  Universidad Agrícola Moncada.pdf

 

 

 

 

 

 

 
Site developed with Drupal